The Tabernacle

Orchard Park, NY

Our work at The Tabernacle included the design of a new Multi-use Space to be utilized as additional pre- and post worship gathering space on Sundays and as a Lecture Hall and overflow Meeting Space during the week. The space was designed to accommodate the technology required to hold college classes through a pilot Distance Learning program in conjunction with a local Christian College.

Re-construction of an existing glass enclosed walkway which connects the Sanctuary, Administration and Daycare Buildings with the Church’s Family Life Center was also a major component of this project. The existing walkway was cold in the winter, hot in the summer and was beginning to leak terribly. Our solution was to tear off the glass roof and walls and construct new walls and roof using the existing masonry “knee walls“ as a base. This saved the Tabernacle considerable cost while allowing them to preserve existing memorials that had been set into the existing ceramic tile walkway floor.

Louis Design Solutions provided full architectural services throughout the project to the architect of record, Schneider Design Architects, PC.

A portion of the original walkway, prior to the start of renovation work.

A portion of the original walkway, prior to the start of renovation work.

Note the condensation between the panes of window glass and the damage to the ceramic tile from the leaky glass enclosure.

View of the New Addition and Renovated Walkway, looking East.

View of the New Addition and Renovated Walkway, looking East.

Photo courtesy of Katie Schneider Photography

Interior of the New Multi-purpose Educational Space

Interior of the New Multi-purpose Educational Space

Photo courtesy of Katie Schneider Photography

Interior of the Renovated Walkway.

Interior of the Renovated Walkway.

Photo courtesy of Katie Schneider Photography

← Back to projects